• Storočie propagandy

          • Naši deviataci sa zúčastnili výstavy na tému Storočie propagandy, prostredníctvom jednotlivých propagandistických letákov a obrazov si priblížili 20. storočie, ktoré bolo poznačené stretom politických ideológií a diktatúr. Za pútavý výklad ďakujeme samotného kurátorovi výstavy.

        • DOD na Ústavnom súde SR
          • DOD na Ústavnom súde SR

          • Ústavný súd Slovenskej republiky v Košiciach organizoval Deň otvorených dverí, ktorého sa v I. polroku šk. roka 2023/24 zúčastnili aj naši žiaci 9. ročníka.

            Žiaci mali možnosť vidieť  pojednávaciu miestnosť, v ktorej sa uskutočňujú prevažne verejné zasadnutia senátov a pléna Ústavného súdu, Sieň nezávislosti, v ktorej sa konajú neverejné zasadnutia pléna ÚS, ako i kanceláriu predsedu Ústavného súdu. Poniektorí odvážlivci si  vyskúšali aj talár sudcu, nahliadli do kroniky a mohli obdivovať diela známych umelcov najmä z východného Slovenska, ktoré sú umiestnené v priestoroch Ústavného súdu. Vo vonkajších priestoroch ÚS SR si nakoniec overili svoje znalosti vo vedomostnej súťaži a boli odmenení vecnými cenami.

        • Noc výskumníkov
          • Noc výskumníkov

          • Európska noc výskumníkov je jedinečným festivalom vedy, ktorý má za cieľ interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Tohoto skvelého celodenného programu plného vedeckých prezentácií, diskusií, interakcií s vedcami a inovátormi v stánkoch, ako aj atraktívneho program na pódiu v OC Optima sa zúčastnili aj naši žiaci z tried 5.B, 9.A a 9.B.
            Vo vedeckých stánkoch sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií z oblasti biológie, geológie, geografie, matematiky, stavebníctva, elektrotechniky, dopravy, environmentalistiky, veteriny, ekológie, mechatroniky,  ekonómie, medicíny, fyziky, potravinárstva, robotiky, poľnohospodárstva, lesníctva, astrofyziky, hydrológie, informačných  a telekomunikačných technológií a letectva.
            Napríklad vo virtuálnej realite si vyskúšali v úlohe lekára ošetrovať pacienta, cestu na horskej dráhe, odvážnejší  žiaci ochutnali červíky, v rukách držali pakobylky, agamu, korytnačku, na krk si zavesili hada, na kravičke Milke si vyskúšali dojenie. Ďalej videli ošetrovanie psa, rôzne chemické pokusy s kvapalinami, merali ph tekutín a % vody v jedle, robili si odtlačky prstov, pracovali s mikroskopom, zahrali si pexeso, vylúštili tajničku, kde si overili svoje vedomosti z biológie a geografie. Za preukázané aktivity pri vedeckých stánkoch boli odmenení USB kľúčmi, cukríkmi, perami, zápisníkmi. Akcia sa žiakom páčila, takže už teraz sa tešia na ďalšiu Noc výskumníkov.